Vanhentunut lääke voi aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita

Siivosin tänään lääkekaappini. Sieltä se löytyi, vanhentunut antibiootti, joka sisältää tetrasykliinia. Tetrasykliini nimittäin saattaa vanhetessaan muuttua vaaralliseksi ja aiheuttaa vanhentuneena maksa- ja munuaisvaurioita.

Tietenkin samalla mietin, miksi antibiootteja ylipäätään jäi yli tarpeen?

Farmaseutin ammatissa törmään jatkuvasti kysymykseen: Saako vanhentunutta lääkettä käyttää?

Kaikki lääkkeet eivät vanhetessaan muutu vaarallisiksi, kuten tetrasykliini. Ne kuitenkin saattavat menettää tehonsa, ja tehonsa menettänyt lääke voi aiheuttaa riskejä potilaalle.

Antibiootit, kuten muutkin lääkkeet, saattavat vanhetessaan myös muuttaa koostumustaan. Monet vanhentuneet lääkkeet muuttuvat väriltään: esimerkiksi nestemäiset yskänlääkkeet muuttavat väriään ja joskus sakenevat. Niinpä asetyylisalisyylihappoa sisältävät särkylääkkeet (kuten Aspiriini ja Disperin) muuttavat tuoksuaan, koska niistä haihtuu aikaa myöten etikkahappoa.

Lääkkeillä on erilaiset kestoajat ja säilyvyysolosuhteet. Esimerkiksi silmätippojen säilyvyys on pitkä avaamattomana, mutta avatun pakkauksen säilyvyys on huomattavasti lyhempi, usein vain kuukausi. Joitakin lääkkeitä tulee säilyttää avaamattomina huoneenlämmössä mutta avattuina jääkaapissa.

Usein lääkkeitä säilytetään kylpyhuoneessa, ainakin elokuvissa. Liiallisen kosteuden vuoksi kylpyhuone ei ole hyvä säilytyspaikka lääkkeille. Lääkkeitä kannattaa säilyttää keittiökaapissa, johon ei vaikuta uunin tai lieden lämpö.

Kun lääke on siirtynyt apteekista asiakkaalle, lääkkeen säilyvyydestä vastaa asiakas. Jokainen lääke on käynyt läpi monet stabiliteettitutkimukset, ja valmistaja kantaa vastuun lääkkeestä sen viimeiseen käyttöpäivään saakka, tietenkin edellyttäen että lääkettä on säilytetty oikein. Väärin säilytetty lääke vanhenee ennen aikojaan.

Lääkekaappia siivotessa vanhentuneet lääkkeet, joditabletit, injektioruiskut ja elohopeakuumemittarit lajitellaan kukin erikseen ja viedään apteekkeihin.

Pyrkiessäsi eroon vanhentuneista lääkkeistä muista poistaa tablettien pahvipakkaukset ja kokoa liuskat ja irtotabletit erilliseen läpinäkyvään pussiin. Yskänlääkkeet ja voiteet palautetaan niiden omissa pakkauksissaan.

Muistathan siis, että vanhentuneiden lääkkeiden kanssa kannattaa olla varovainen. Kuten senkin, että vastuu vanhentuneen lääkkeen nauttimisesta on aina asiakkaalla.

Nyt viemään apteekkiin vanhentunutta tetrasykliinia!

Tarkista sinäkin lääkekaappisi jos et ole vielä sitä tehnyt tänä vuonna.

Hyvää tulevaa viikonloppua! 🙂