Antihistamiinien historia

Elokuun loppupuolella ja syyskuussakin moni kärsii pujoallergiasta.

Apu löytyy antihistamiineista. Histamiineja on useita. Antihistamiineiksi sanotaan lääkkeitä, jotka toimivat useimmiten histamiini H1-reseptorin vastavaikuttajina.

Antihistamiinit toisin sanoen pysäyttävät histamiinin aiheuttaman allergisen reaktion ja auttavat allergiseen nuhaan, tukkoisuuteen, silmien kutiamiseen ja vuotamiseen sekä muihin allergiaoireisiin.

Tehdään pieni historiallinen katsaus: Ataraxista Zyrtecin kautta Xyzaliin.

Atarax, eli hydroksitsiini, oli ensimmäinen antihistamiini, joka sai myyntiluvan 1960-luvulla. Lääke aiheuttaa väsymystä ja sen takia sitä usein käytetään kutinasta johtuvaan unettomuuteen. Atarax-oraaliliuosta usein käytetään vesirokon hoidossa.

Zyrtec, eli setiritsiini, on tullut apteekkeihin pitkän kehitystyön jälkeen 90 luvulla. Moni allergikko on huokaissut helpotuksesta Zyrtecin ansiosta.

Kun Zyrtecin patenttisuoja Suomessa on umpeutunut, markkinoille on tullut useita setiritsiiniä sisältäviä rinnakkaisvalmisteita.

Tutkimustyön jatkuesa setiritsiinimolekyylistä eristettiin sen enantiomeeri, joka on molekyylin farmakologisesti aktiivinen muoto, ts. levosetiritsiini. Lääkkeen nimeksi tuli Xyzal, joka tuli apteekkeihin 2000 luvulla.

Myöhemmin markkinoille on tullut levosetiritsiiniä sisältäviä rinnakkaisvalmisteita.

Siitepölyallergiaan sekä pitkäaikaiseen käyttöön suosittelisin nimenomaan levosetiritsiinia.

Hyvää kesän loppupuolta ja alkusyksyä!