Älykäs lääkedosetti Careousel Advance – joka muistuttaa ja annostelee!

Muistan hyvin kampanjan “Vain otettu lääke auttaa, Paavo!”. Kampanjassa seikkailee piirroshahmo Paavo perheineen. Heidän kauttaan potilaita muistutetaan siitä, että lääkkeiden lisäksi myös elämäntavoilla on suuri merkitys terveydelle. 

On totta että lääkkeet jäävät usein ottamatta. Joskus ei millään ennätä tai jaksa ottaa lääkärin määräämää lääkettä. Ja joskus se vain unohtuu. Tai sitten lääkkeet jäävät ottamatta täysin tietoisesti, koska potilaan vointi on hyvä.

Kuinka usein apteekkifarmaseutti onkaan kuullut sanottavan: ”Tulin hakemaan näitä myrkkyjä.” Sanojen takaa pilkistää huumori, mutta taustalla on monesti asiakkaan todella negatiivinen suhtautuminen lääkkeisiin.

Mietin toisaalta, kuinka paljon on niitä potilaita, jotka haluaisivat oikeasti huolehtia lääkityksestään ja ottaa lääkkeet ajallaan, mutta syystä tai toisesta eivät siihen pysty.

Erityisesti asia koskee ihmisiä, joille on määrätty paljon lääkkeitä tai ikääntyneitä potilaita, joilla on tavallista enemmän sairauksia. Tai sitten henkilöitä, joiden muisti on heikentynyt tai joilla on muuten vain vaikeuksia hallita lääkkeidenottoaan.

Usein ihminen pärjää arkitasolla varsin hyvin, mutta lääkeasiat eivät suju yhtä moitteettomasti. Annosdosetti tai annosjakelu eivät paljon auta, jos potilas unohtaa ottaa lääkkeensä. Tästä seuraa kunnon heikkeneminen.

Joskus taas potilas saattaa ottaa liian monta annosta liian tiheään tahtiin – silloin yliannostuksen uhka on todellinen. Tämä taas johtaa siihen, että tarvitaan joko kotihoitajaa huolehtimaan lääkkeidenotosta ajallaan tai edessä on muutto senioritaloon.

Farmaseutin työssä olen usein miettinyt: ”Olisipa sellainen ihmedosetti, joka muistuttaisi lääkkeidenotosta ja annostelisi lääkkeet. Se olisi loistava ratkaisu juuri niille ihmisille, jotka tarvitsevat apua lääkkeidenoton osalta, vaikka muuten pärjäävätkin hyvin ja haluavat yhä asua kotona. Annosdosetti voisi muistuttaa ja annostella, ja niin lääkkeet tulisivat otettua aina ajallaan.” 

Sellainen ihmedosetti on vihdoin löytynyt! Sen kehitti ruotsalainen insinööri omalle äidilleen, jonka muisti heikkeni ja joka joutui sairaalaan lääkkeiden väärän annostuksen takia. Äiti kuitenkin halusi asua edelleenkin omassa kodissaan ja on muuten pärjännyt hyvin.  

Ihmedosetista on tullut äidille hyvä apulainen jokapäiväisessä elämässä, sillä insinööri otti huomioon kaikki mahdolliset vaatimukset, joita laitteen on vastattava, kun on kyse potilaasta, jolla on vaikeuksia hallita lääkkeidenottoaan.

Ihmedosetin nimeksi tuli Careousel Advance. Sitä valmistetaan Ruotsissa, ja laite on saanut useita palkintoja. Yhden niistä nimeltä “Best Swedish Design” luovutti keksijälle kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Careousel Advance auttaa sekä potilasta hallitsemaan lääkehoitoa että potilaan perhettä luottamaan siihen, että heidän läheisensä voi hyvin.

Hyvää kesän jatkoa!